aimsdesign

Bekalan ke sana

 

Apabila menyebut bekalan seorang pengembara, pasti ramai membayangkan segala keperluan seperti pakaian, alat-alat dan tempat tinggal. Tapi pastinya bekalan yang paling utama bagi pengembara ialah bekalan makanan dan minuman.

Seorang pengembara apabila dia berjalan jauh, pasti dia keletihan dan mengharapkan bekalannya. Tetapi jika bekalannya habis di dalam perjalanannya, dia boleh mencari bekalan di mana-mana. Terutamanya apabila dia di dalam hutan. Masih banyak makanan dan minuman yang boleh dia perolehi.

Tetapi perumpamaan seseorang yang berjalan di akhirat sana, dia juga pasti memerlukan bekalan untuk bertemu Allah. Jika bekalannya tidak mencukupi untuk sampai pada Allah, maka dia akan rebah sebelum bertemu Allah.

Bekalan itulah pahala dan amalan. Tanpa bekalan itu, manusia akan tersungkur di tengah jalan. Kerana di sana nanti dia tidak akan menemui bekalan di tengah perjalanan, kerana bekalan pahala dan amalan hanya boleh dikutip di dunia ini sahaja. Terpulang kepadanya mahu mengumpulkan bekalan sebanyak mungkin atau dia mengabaikan sahaja.

Jom kumpulkan bekalan sebanyak mungkin supaya pengembaraan kita menuju Allah itu sampai pada destinasinya iaitu syurga.

Insyaallah.

Advertisements
This entry was published on August 31, 2012 at 1:55 pm and is filed under Poster. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: