aimsdesign

Ramadan: Pesta pahala & ibadah

ramadan 2013 2

Allah telah menjanjikan 1 bulan yang penuh dengan kenikmatan beribadah buat semua hamba-Nya. Bulan di mana pintu-pintu rahmat dibuka seluasnya. Bulan di mana pintu-pintu neraka ditutup rapat. Dan bulan di mana syaitan-syaitan dibelenggu dari mengganggu manusia ketika beribadat.

Bulan Ramadan dikurniakan khas oleh Allah kepada hamba-Nya yang betul-betul cintakan-Nya. Ketika ini setiap amalan ibadah digandakan pahalanya. Badan menjadi ringan beribadah apabila perut kosong dari makanan. Rasa syukur meningkat apabila melalui hari tanpa makan dan minum.  Mata menjadi lebih segar untuk membaca Al-quran sebanyak mungkin. hati menjadi khusyuk ketika ibadah apabila syaitan yang sentiasa mengganggu dibelenggu dan diikat sekuat-kuatnya.

Bulan yang istimewa ini datangnya hanya sekali setahun. Jadi manfaatkan lah ia sebaik-baiknya. Kutiplah pahala sebanyak mungkin selagi mampu. Semoga ibadah yang dikumpul mampu memberati mizan di akhirat nanti. Insyaallah.

Dan ingat. Bulan Ramadan bukan pesta makan dan rehat, tapi pesta pahala dan ibadah.

Wallahua’lam.

Advertisements
This entry was published on July 8, 2013 at 6:16 pm and is filed under Poster. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: