aimsdesign

siapa yang usaha dia dapat hasilnya

man jadda wajada

 

Man jadda, wajada. Kalimah ini sangat berhikmat kerana sangat terkenal dan sering digunakan lebih-lebih lagi apabila berkaitan dengan exam atau ujian ketika bekerja ataupun belajar. Kalimah ini bermaksud : siapa yang usaha, dia dapat hasilnya.

Meskipun kalimah ini bukanlah hadis dari nabi, tetapi kalam dari ulama’ salaf, tetapi ia tersimpan beribu hikmah dan manfaat kepada semua. Ianya ringkas tetapi mempunyai maksud tersirat yang mendalam maknanya.

Jika dihayati sebaiknya, segala yang kita perolehi di atas muka bumi ini, adalah hasil dari usaha kita sendiri. Meskipun hakikatnya semuanya dari Allah. Tetapi Allah tidak memberi sesuatu kepada manusia tanpa manusia itu sendiri yang meminta dan usaha untuk mendapatkannya. Hal ini dikuatkan lagi dengan firman Allah dalam surah Ar-Ra’d: 11 yang bermaksud:

“Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib suatu kaum kecuali kaum itu sendiri yang mengubah apa yang ada pada diri mereka”

Setiap manusia mempunyai impian dan harapan. Namun jika ianya tidak disertai dengan usaha, ia akan berubah menjadi mimpi dan angan-angan semata. Tidak akan membuahkan hasil yang diimpikan. Kerana itu tidak dapat tidak, setiap impian perlu pada usaha. Semakin banyak dan tingginya usaha, semakin tinggi harapan untuk mendapatkan apa yang diinginkan.

Wallahua’lam

Advertisements
This entry was published on December 13, 2013 at 12:12 pm and is filed under Poster. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: