aimsdesign

Ramadan bulan penyucian hati

ramadan cuci

 

Bulan Ramadan ialah satu bulan istimewa yang dikurniakan Allah kepada umat manusia sebagai bulan yang penuh dengan kerahmatan.

Satu bulan yang penuh dengan peluang mengutip pahala sebanyak mungkin. Dan juga satu bulan yang penuh dengan ruang untuk meminta ampun dan maaf dari segala kesalahan kepada Allah selama 11 bulan sebelumnya.

Rasulullah bersabda: “Barangsiapa yang berpuasa dengan keimanan dan mengharap pahala serta keredhaan Allah, maka diampuni dosa-dosanya yang terdahulu” (HR Bukhari)

Bulan ini dijanjikan Allah sebagai bulan untuk menyuci segala kekotoran dosa dan nista yang melekat di hati manusia. Bulan ini jika tidak diambil peluang sebaiknya, maka amat rugi manusia itu. Kerana pengampunan Allah dibuka seluas-luasnya tanpa hijab. Dan pintu neraka dan kemaksiatan ditutup serapat-rapatnya.

Marilah kita sama-sama memanfaatkan bulan Ramadan kali ini dengan sebaiknya. Gunalah peluang ini untuk menyucikan segala dosa yang dilakukan sebelum ini. Kerana Allah tahu bahawa setiap manusia itu tidak pernah akan terlepas dari melakukan kesalahan.

Jom cuci hati selagi peluang masih ada!

Salam Ramadan!

Advertisements
This entry was published on June 28, 2014 at 9:47 am and is filed under Poster. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: